Pinot Noir Brut - Sprankelende verrassing

 

 

Pinot Noir Brut

 

 

Pinot Noir Brut is een mousserende wijn gemaakt van onze beste Pinot Noir druiven. De druiven worden met de hand geoogst en uitgezocht. Pinot Noir Brut is een Blanc de Noirs, dat staat voor een witte wijn gemaakt van blauwe druiven. Het frisse karakter maakt onze wijn geschikt als aperitief maar zeker ook als goede begeleider van maaltijden.

 

 

Pinot Noir Brut wordt bereid volgens de méthode traditionelle, waarbij de wijn met gist 18 maanden rijpt in eigen fles. Hierdoor ontstaat een verfijnd mousserende wijn met een klassieke smaak.

 

 

Méthode Traditionelle

De méthode traditionelle is de beste en kostbaarste methode om champagne of andere mousserende wijnen te maken. Door deze manier van werken ontstaat de meest verfijnde mousse (koolzuur) die na het openen van de fles lang behouden blijft. De druk in de fles bedraagt ongeveer 6 atmosfeer!  Bovendien geeft het langdurige contact met het gist een verfijnde smaak aan de wijn. De methode traditionelle duurt in totaal bijna 2 jaar (24 maanden) en wordt uitgevoerd in een aantal stappen:

 
 1. maken witte basiswijn (coupage)
 2. afvullen champagnefles met gist (tirage)
 3. 2e vergisting en 15 maanden lagering
 4. draaien flessen (remuage)
 5. verwijderen achtergebleven gist (dégorgement)
 6. Bijvullen likeur in fles (dosage)

Sonnewei MT2

1. Maken witte basiswijn: de geoogste blauwe Pinot Noir druiven worden zeer voorzichtig uitgeperst. Dit om te voorkomen dat rode kleurstof van de schillen in de wijn komt. Van het uitgeperste sap wordt een witte wijn gemaakt met een alcoholpercentage van ongeveer 8%. Dit proces duurt ongeveer 3 maanden. 

2. Afvullen champagnefles met gist: de basiswijn wordt afgevuld in sterke champagneflessen samen met een kleine hoeveelheid gist. De fles wordt afgesloten met een speciale kroonkurk die een hoge druk moet kunnen weerstaan.

3. 2e vergisting en lagering: direct na het afvullen gaat het gist werken en ontstaat koolzuur. De druk loopt op tot 6 atmosfeer, dat is ongeveer 3 maal zoveel als een autoband ! Na ongeveer 6 tot 8 weken is de 2e vergisting klaar. Hierna blijft de inhoud nog meer dan een jaar rijpen. In totaal blijft de fles 15 maanden rusten. Het alcoholpercentage stijgt tijdens de 2e gisting tot 11,5%.

4. draaien flessen: aan het einde van de 15 maanden worden de flessen opgeslagen met de hals schuin naar beneden. Meerdere malen per dag worden de flessen een kwartslag gedraaid. Hierdoor zakken de gistresten langzaam naar beneden tegen de kroonkurk aan. Op de foto hiernaast zijn duidelijk de gistresten te herkennen.

5. verwijderen achergebleven gist: de gistresten worden op een speciale manier verwijderd. De hals van de fles wordt kortstondig bevroren waarna snel de kroonkruk wordt geopend. De ijsprop met daarin de gistresten schiet uit de fles.

 

6. bijvullen likeur in fles: omdat al het suiker uit de basiswijn door het gist is omgezet in koolzuur, moet de hoeveelheid suiker in de fles iets worden aangevuld. De aanvulling (likeur van wijn en suiker) bepaald het uiteindelijke karakter van de mousserende wijn. Onze wijn is Brut, dat is met weinig toevoeging. Hierdoor komt de karakteristieke Pinot Noir smaak het best tot zijn recht.

 • Zero-dosage : geen toegevoegde suiker 
 • Extra-Brut : 0-6 gram suiker/liter
 • Brut : 6-15 gram suiker/liter
 • Extra Sec : 15-20 gram suiker/liter
 • Sec : 20-35 gram suiker/liter
 • Demi-Sec : 35-50 gram suiker/liter
 • Doux : meer dan 50 gram suiker/liter
 

 

 

Wijngaard Sonnewei - Winterswijk Corle | info@sonnewei.nl